Puhdas Itämeri -hankkeet

 Tykkää

Tavoitteena puhdas Itämeri

Säätiön rehevöitymishankkeiden tavoitteena on saada aikaan näkyvä parannus Itämeren tilaan vähentämällä mereen päätyvien ravinteiden määrää. Hankkeissamme tehostetaan suurimpien kuormittajien fosforinpoistoa. Toimimme siellä, missä yhdellä eurolla on saatavissa aikaan suurin positiivinen ympäristövaikutus.

Uutiset ja tiedotteet

Anna lupaus Itämerelle 13.1.2015

Minkä uudenvuodenlupauksen sinä antaisit Itämerelle? Mitä sinä pitäisit itse tärkeänä Itämeren puhtauden …

Ruotsalainen ympäristötekniikka suitsii Venäjän fosforipäästöjä 9.12.2014

Venäjällä aletaan ensimmäistä kertaa hyödyntää innovatiivista ruotsalaista ympäristötekniikkaa fosforin sitomisessa ja kierrätyksessä. …

“John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri -hankkeet ovat osoittautuneet erinomaiseksi esimerkiksi siitä, miten yksityinen sektori voi edistää merkittävästi Itämeren puhdistumista. Säätiö on päättänyt noudattaa toiminnassaan liiketoiminnan periaatteita. Hankkeiden täytyy olla kustannustehokkaita ja saada aikaan konkreettisia tuloksia mahdollisimman lyhyessä ajassa. Lähestymistapa on ollut menestys.” - Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Puhdas Itämeri –hankkeiden suojelija

Yhdessä voimme pelastaa Itämeren

Minä ja Itämeri -sarjassa tukijamme ja yhteistyökumppanimme kertovat, miksi Itämeri on heille tärkeä.

Puhdas Itämeri -hankkeet parantavat Itämeren tilaa

Rehevöitymishankkeet

Säätiön rehevöitymishankkeissa vähennetään mereen päätyvää ravinnekuormaa koko Itämeren valuma-alueella. Nopein apu merelle saadaan vähentämällä suurimpien kuormittajien fosforipäästöjä, esimerkiksi jätevedenpuhdistusta tehostamalla.

ENSI-palvelu

Öljyonnettomuuden riskiä Suomenlahdella voidaan pienentää merkittävästi ottamalla käyttöön ENSI-navigointipalvelu. Palvelu parantaa tiedonvaihtoa aluksen komentosillan ja meriliikenteen ohjauksen välillä.

Tietoa Itämerestä

Kesä 2014: kaksi merta

Viime kesänä rikottiin ennätyksiä – hyvässä ja pahassa. Idässä eli Suomenlahdella koettiin ennätyskirkkaat vedet, kun taas Hangon länsipuolella velloivat kilometrien pituiset sinilevälautat.

Miten tehostettu fosforinpoisto toimii?

Fosforia voidaan poistaa kemiallisilla ja biologisilla menetelmillä. Kemiallinen fosforinpoisto jätevedenpuhdistamoilla on halpa ja tehokas ensiapu Itämeren suojelemiseksi.