Miksi liika fosfori pitää poistaa jätevedestä?

 Tykkää

Rehevöityminen johtuu liian suuresta ravinnekuormasta

Itämeren vakavin ympäristöongelma on rehevöityminen, joka johtuu meren liian suuresta fosfori- ja typpikuormituksesta. Itämeren rehevöitymisen pysäyttämiseksi ja meren pelastamiseksi tarvitaan ravinnepäästöjen merkittävää leikkaamista.

Jokakesäiset sinileväkukinnat ovat rehevöitymisen näkyvin oire

Jokakesäiset sinileväkukinnat ovat rehevöitymisen näkyvin oire. Fosforinpoisto on tehokkain tapa vähentää Itämeren sinilevän kasvua. Sinilevät pystyvät sitomaan tarvitsemansa typen ilmasta, joten niiden kannalta ratkaisevaa on vedessä olevan fosforin määrä.

Ihminen tuottaa vuorokaudessa noin 2 grammaa fosforia

Ihminen tuottaa vuorokaudessa noin kaksi grammaa fosforia – vedettäväksi vessanpöntöstä alas. Tällä määrällä voi kasvattaa lähes kilon sinilevää. Fosforin poistaminen jätevesistä on nopea ja kustannustehokas tapa vähentää mereen valuvan fosforin määrää ja sinilevän kasvua.

Merta pitää pelastaa koko Itämeren valuma-alueella

Meri ei tunne valtiorajoja. Siksi on tärkeää toimia koko Itämeren valuma-alueella. Puhdas Itämeri -hankkeilla vauhditamme Itämeren kannalta kriittisimpiä hankkeita ja pyrimme myös nopeuttamaan julkisen ja yksityisen sektorin välisiä projekteja eri maiden välillä.