Tapahtumakalenteri

 Tykkää
Säätiö järjestää Itämeri-brunsseja Allas Sea Poolilla. Kuva: Tommi Haapaniemi

John Nurmisen Säätiö järjestää vuonna 2019 useita eri merikulttuuriin ja Itämeren suojeluun liittyviä tapahtumia. Lämpimästi tervetuloa mukaan merellisiin meininkeihin!

22.5. John Nurmisen Säätiön siivouspäivä

John Nurmisen Säätiö järjestää keskiviikkona 22.5.2019 klo 12.00-15.30 siivoustalkoot kansainvälisen luonnon monimuotoisuuden päivän kunniaksi. Talkoissa siivotaan Hakaniemen ja sen ympäristön yleisiä alueita, kuten puistoja ja rantoja. Kokoonnumme Hakaniemen torilla klo 12.00 Arena Center Hakaniemen luona (Jaffa Station, Sörnäisten rantatie 2), jossa osallistujille jaetaan pihdit ja roskasäkit. Otathan omat hanskat mukaan! Välineet ja roskat palautetaan lähtöpaikalle 15.30 mennessä.

Pyydämme sitovia ilmoittautumisia 12.5. mennessä osoitteessa: http://bit.ly/2ZTfdqT

Paikka: Arena Center Hakaniemi, Jaffa Station, Sörnäisten rantatie 2
Aika: 22.5.2019 klo 12.00-15.30

8.6. Maailman merien päivä

Lauantaina 8.6.2019 kello 10–14 Tammasaaren laiturilla Helsingin Ruoholahdessa vietetään Maailman merien päivää. Koko perheen ulkoilmatapahtumassa voi ihailla roskienkeruuvene Roska-Roopea tositoimissa, nousta Arandan kannelle tutustumaan merentutkimukseen sekä keskustella Itämeri-tohtoreiden kanssa siitä, miten jokainen voi itse vaikuttaa merten tilaan.

John Nurmisen Säätiön ja Luonto-Liiton yhteispisteellä tutustut Itämeren yleisimpiin roskiin ja saat vinkkejä, miten voit itse auttaa merta. Pääset myös tekemään oman konkreettisen teon Itämeren puolesta. Pisteeltämme lähtee ohjattuja plogging- eli roskienkeruukävelyjä klo 11 ja klo 13. Pisteeltämme löytyy hauskaa tekemistä myös lapsille, mm. Itämeriaiheinen värityspiste ja meriroskien ongintaa. John Nurmisen Säätiö järjestää kesällä 2019 useita meriroska-aiheisia tapahtumia yhteistyössä Luonto-Liiton kanssa – tule myös kuulemaan lisää kesän kiertueestamme!

Paikka: Tammasaarenlaituri, Ruoholahti, Helsinki
Aika: 8.6.2019 klo 10-14

12.6. Helsinki-päivä & säätiön merimuseon avoimet ovet

Tule tutustumaan säätiön kokoelmiin ja merimuseoon oppaan johdolla! Järjestämme kolme opastuskierrosta, joilla esittelemme John Nurmisen Säätiön kokoelmia, museota sekä Itämeren suojelutyötä. Kierrokset alkavat klo 13:30, 15:00 sekä 16:45, ja kestävät noin tunnin. Opastuskierroksille mahtuu 15 henkilöä ja osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista.

Kierroksella pääsee kurkkaamaan muun muassa Inkeri Nurmisen vanhaa höyrylaivaromantiikkaa huokuvaan kapteeninsalonkiin. Kierroksen lopuksi kerromme lyhyesti myös Puhdas Itämeri -hankkeistamme ja Itämeren suojelutyöstä.

Paikka: John Nurmisen Säätiö (Huolintatalo), Pasilankatu 2, Helsinki
Aika: 12.6.2019 klo 13.30-17.00
Ilmoittauduthan 11.6. mennessä täällä.

13.6. Meri hädässä – kuinka pelastamme Itämeren?

Mielikuvaamme Helsingistä, Itämeren tyttärestä, liittyy oleellisesti meri. Itämeri on poikkeuksellinen ekologialtaan ja herkkä muutoksille. Millaiset muutokset sitä uhkaavat, mikä on Itämeren tilanne tällä hetkellä ja millaista työtä Itämeren pelastamiseksi tehdään Suomessa ja kansainvälisesti? Entä mitä yksittäinen ihminen voi tehdä Itämeren hyväksi?

John Nurmisen Säätiö järjestää kaikille avoimen luennon yhteistyössä Helsingin seudun kesäyliopiston kanssa.

Mika Waltari -sali, 4. krs, Töölön kirjasto, Topeliuksenkatu 6, Helsinki
13.6.2019 klo 17.00 – 18.30

Itämeri-brunssit Allas Sea Poolilla

Tule nauttimaan kanssamme maistuvasta brunssista meritarinoiden siivittämänä!
Brunssipaikka: Allas Sea Pool, Katajanokanlaituri 2 A, Helsinki

Lauantai 21.9. klo 12:00-14:00
Meren lumo

Itämeren eläin- ja kasvikunta on hyvin herkkä ympäristön muutoksille. Kurkistamme vedenalaisen maailman ihmeisiin Juha Nurmisen vedenalaisten valokuvien avulla. Juha on omin silmin nähnyt sekä vedenalaisen elämän kauneuden, mutta toisaalta myös sen, miten meret ovat kaikkialla maailmassa kärsineet ihmisen toiminnasta ja piittaamattomuudesta. Meren lumo –brunssilla kuulemme John Nurmisen Säätiön asiantuntijoilta, millaisia muutoksia Itämeren rehevöityminen voi aiheuttaa Itämeren vedenalaisessa maisemassa.

Tiedot ilmoittautumisesta ja brunssin hinnasta päivitetään myöhemmin.

Lauantai 23.11. klo 12:00-14:00
Merenkulku ennen ja nyt

Suomenlahti saarineen ja rannikkokaupunkeineen on ollut kautta aikain tärkeä kaupan valtatie, jonka vaikutuspiirissä erilaiset kulttuurit ovat sopuisasti kohdanneet toisensa. Merta pitkin liikkuivat kauppiaiden ohella salakuljettajat, jotka kiisivät veneillään lastinaan useimmiten viinaksia. Tule kuuntelemaan kirjailija Johanna Pakolan tarinoita Suomenlahdella käydystä salakuljetuksesta sekä seprakaupasta. Pakolan esityksen lisäksi pääsemme kuulemaan Alpo Tuurnalan kertomana pietarsaarelaisen Vanadis-fregatin purjehduksista maailman merillä. Lisäksi pohdimme, miltä merenkulun tulevaisuus näyttää ja tarvitaanko suomalaisia merimiehiä jatkossa? Entä miten merenkulun aiheuttamia uhkia voidaan torjua Itämerellä?

Tiedot ilmoittautumisesta ja brunssin hinnasta päivitetään myöhemmin.

Suomen merimuseon merimonsterit-näyttely

Merimonsterit-näyttely vie sinut Carta marina -kartan (v.1539) vaarallisille vesille. Näyttelyssä lyövät kättä historialliset faktat ja myyttiset merihirviöt. Kohtaa Jättiläismerikäärme ja Verimerimakkara, tunnista meripiispa, kurkista Sukelluskellosta Alkumereen, vieraile Dr. Pontoppidianin Kummajaismuseossa ja tutki muinaisia merireittejä ja navigointilaitteita. Näyttelyssä myydään John Nurmisen Säätiön kustantamaa Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan -teosta. Kirja kertoo taruakin ihmeellisempiä faktoja ja myyttejä meriolennoista, joita et tiennyt edes olevan!

Paikka: Suomen merimuseo, Tornatorintie 99, Kotka
Aika: 12.4.2019-17.1.2021