Tapahtumakalenteri

 Tykkää
Säätiö järjestää Meremme meissä -tapahtumia Allas Sea Poolilla. Kuva: Tommi Haapaniemi

John Nurmisen Säätiö järjestää vuonna 2018 useita eri merikulttuuriin ja Itämeren suojeluun liittyviä tapahtumia. Lämpimästi tervetuloa mukaan merellisiin meininkeihin!

(Sivua päivitetään säännöllisesti. Tapahtumatietoihin saattaa tulla muutoksia)

HELSINGIN KIRJAMESSUT 25.- 28.10.

Tule tervehtimään meitä osastolle 6k58 ja tekemään messulöytöjä alennettuun hintaan!

Säätiö järjestää messuohjelmaa lauantaina 27.10.

Kello 11:30 Suomalaisen kirjakaupan osasto 6f50
Tule kuuntelemaan tietokirjailija ja maailmanmatkaaja Rauli Virtasen merimiestarinoita! Virtasen uutuusteos Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja avaa lukijalleen uuden maailman 1800- ja 1900-luvun merimiesten vähän tunnettuun elämään satamakaupungeissa. Tässä tilaisuudessa pääset kuulemaan myös sellaisia tarinoita, joita kirjasta ei löydy!

Klo 14:30 John Nurmisen Säätiön osasto 6k58
Tule tapaamaan John Nurmisen Säätiön uutuusteosten kirjailijoita Rauli Virtasta ja Erkki Lauhoa sekä hakemaan signeeraus kirjoihin.

Klo 16:30 Akateemisen kirjakaupan osasto 6d50
John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt haastattelee säätiön uutuusteosten kirjailijoita Rauli Virtasta ja Erkki Lauhoa.

MEREMME MEISSÄ -KULTTUURIBRUNSSI: VALTAMERET RAAKAPURJEIN 3.11.

Tule nauttimaan kanssamme maistuvasta brunssista merimiestarinoiden siivittämänä!
Erkki Lauhon esikoisteos Valtameret raakapurjein – Merikapteenin matkat seitsemällä merellä avaa ainutlaatuisen näkökulman merimieselämän iloihin ja suruihin. Kulttuuribrunssia maustavat tarinat nuoren miehen matkasta ja elämästä maailman merillä sekä kasvusta merioppilaasta merikapteeniksi aikana, jolloin purjelaivat vaihtuivat valtamerihöyryiksi. Erkki Lauhoa jututtaa säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt. Paikalla myös säätiön pieni merikirjakauppa.

Paikka                Itämerikeskus, Allas Sea Pool, Katajanokanlaituri 2a, 00160 Helsinki
Aika                    Lauantai 3.11. kello 12.00 – 14.00
Brunssin hinta  25 €/hlö

Sitovat ilmoittautumiset 25.10. mennessä: elena.kaskelainen(at)jnfoundation.fi Paikkoja brunssille on rajoitetusti, joten varaa omasi ajoissa maksamalla pääsylippu etukäteen John Nurmisen Säätiön tilille FI56 1571 3000 021 056 (Nordea) viimeistään torstaina 25.10.2018. Merkitse viestikenttään osallistujan: nimi/brunssi.
Huomioithan, että paikkoja on rajoitetusti ja paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

KARTAN VALTAA -NÄYTTELY 21.11.– 9.12.

John Nurmisen Säätiö järjestää yhteistyössä Helsingin Sanomain Säätiön kanssa Kartan valtaa – tarua ja totta karttojen takaa -näyttelyn, jonka teemana on karttojen taakse kätkeytyvä informaatio ja sananvapaus. Mitä kartoilla on haluttu omana aikanaan kertoa ja mitä niistä on jätetty pois? Näyttely osoittaa, että kartta on paljon muutakin kuin pelkkä suunnistamisen apuväline ja upea taideteos. Karttojen taakse kätkeytyy informaatiovaikuttamista, salailua ja propagandaa. Näyttelystä löytyy kiinnostavia näkökohtia niin koululaisille, kuin alan vannoutuneille harrastajille.

Kaikki kartat ja niihin liittyvät esineet ovat John Nurmisen Säätiön ja Helsingin Sanomain Säätiön kokoelmista. Ajallisesti näyttely kulkee läpi kartografian varhaisvaiheiden 1500-luvulta ulottuen aina nykypäivään ja digikarttojen aikaan. Näyttelyn ehdoton helmi on Olaus Magnusen kirjoittama Historia de gentibus septentrionalibus eli Pohjoisten kansojen historia. Harvoin julkisuudessa nähty opus on ensimmäinen Pohjoismaiden kansojen historiaa, elämää ja tapoja esittelevä teos. Yhdessä legendaarisen Carta Marinan kanssa ne muodostavat historiallisen kokonaisuuden, joka kertoo informaatiovaikuttamisen varhaisvaiheista, mutta myös tavallisen suomalaisen elämästä 1500-luvulla.

Museoon on vapaa pääsy!

Paikka                Päivälehden museo, Ludviginkatu 2–4, Helsinki
Aika                    21.11.–9.12. museon aukioloaikoina ma – su klo 11.00 – 17.00

TIETÄMISEN VAPAUDEN PÄIVÄN SEMINAARI 30.11.

Tietämisen vapauden päivä on Ruotsi-Suomen valtiopäivämiehen Anders Chydeniuksen aikaansaaman painovapausasetuksen vuosipäivä. Sen yhteydessä on järjestetty seminaareja jo 12 vuoden ajan. Tänä vuonna aiheena on ”Disinformaation haaste Itämeren alueella”.

Disinformaatio on osa mielipidevaikuttamista, joka on näkynyt vaalien ja kansanäänestysten yhteydessä. Informaatiovaikuttamisen laadullinen muutos on näkynyt myös Itämeren alueella. Disinformaatiota on voitava tehokkaasti torjua, mikä ei kuitenkaan saa johtaa sananvapauden rajoittamiseen. Onkin tärkeää keskustella, miten yhdistämme vastuullisen tiedonvälityksen ja vapaan mielipideilmaisun? Seminaarin keskusteluissa on mukana John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen sekä Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Paikka                Päivälehden museo, Ludviginkatu 2–4, Helsinki
Aika                    30.11. kello 14.00 – 16.00

SÄÄTIÖN JOULUMYYJÄISET 4.12.

John Nurmisen Säätiön museossa vietetään joulumyyjäisiä tiistaina 4.12. kello 11-17. Tule tekemään merellisiä ale-löytöjä pukinkonttiin! Jouluostosten lomassa voit tutustua säätiön museoaarteisiin ja herkutella glögi- ja piparkakkutarjoilulla.

Paikka                John Nurmisen Säätiön museo, Huolintatalo, Pasilankatu 2, Helsinki
Aika                    4.12. kello 11.00 – 17.00