Tapahtumakalenteri

 Tykkää
Säätiö järjestää Meremme meissä -tapahtumia Allas Sea Poolilla. Kuva: Tommi Haapaniemi

John Nurmisen Säätiö järjestää vuonna 2019 useita eri merikulttuuriin ja Itämeren suojeluun liittyviä tapahtumia. Lämpimästi tervetuloa mukaan merellisiin meininkeihin!

Suomen merimuseon merimonsterit-näyttely

Merimonsterit-näyttely vie sinut Carta marina -kartan (v.1539) vaarallisille vesille. Näyttelyssä lyövät kättä historialliset faktat ja myyttiset merihirviöt. Kohtaa Jättiläismerikäärme ja Verimerimakkara, tunnista meripiispa, kurkista Sukelluskellosta Alkumereen, vieraile Dr. Pontoppidianin Kummajaismuseossa ja tutki muinaisia merireittejä ja navigointilaitteita. Näyttelyssä myydään John Nurmisen Säätiön kustantamaa Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan -teosta. Kirja kertoo taruakin ihmeellisempiä faktoja ja myyttejä meriolennoista, joita et tiennyt edes olevan!

Paikka: Suomen merimuseo, Tornatorintie 99, Kotka
Aika: 12.4.2019-17.1.2021

Helsinki-päivä & säätiön merimuseon avoimet ovet

Tule tutustumaan säätiön kokoelmiin ja merimuseoon oppaan johdolla! Kierroksella pääsee kurkkaamaan muun muassa Inkeri Nurmisen vanhaa höyrylaivaromantiikkaa huokuvaan kapteeninsalonkiin. Opastuskierrosten aikataulut tarkentuvat myöhemmin.

Paikka: John Nurmisen Säätiö (Huolintatalo), Pasilankatu 2, Helsinki
Aika: 12.6.2019 kellonaika päivitetään myöhemmin

Itämeri-brunssit Allas Sea Poolilla

Tule nauttimaan kanssamme maistuvasta brunssista meritarinoiden siivittämänä! Tiedot ilmoittautumisesta ja brunssin hinnasta päivitetään myöhemmin.

Brunssipaikka: Allas Sea Pool, Katajanokanlaituri 2 A, Helsinki

Lauantai 27.4. klo 12:00-14:00
Merihirviöt ennen ja nyt

Suunnattomat syvyydet, ennennäkemättömät eläimet sekä oudot merelliset ilmiöt ovat herättäneet pelkoa ja inspiroineet tarinoita kauhistuttavista hirviöistä. Aaltojen alla on kuviteltu olevan laivoja upottavia jättiläismustekaloja ja sukeltajia vaanivia paholaisrauskuja. Entä minkälaisia hirviöitä Itämeren pohjasta löytyy tänä päivänä?

Tule nauttimaan kanssamme maistuvasta brunssista ja kuuntelemaan kuinka kulttuurihistorioitsija Otto Latva johdattaa meidät menneisyyden merenalaiseen maailmaan. Lisäksi kuulemme Itämeren tilasta ja nykyhetken pahimman ”merihirviön”, rehevöitymisen vaikutuksista meren eliöstöön.

Lauantai 21.9. klo 12:00-14:00
Meren lumo

Itämeren eläin- ja kasvikunta on hyvin herkkä ympäristön muutoksille. Kurkistamme vedenalaisen maailman ihmeisiin Juha Nurmisen vedenalaisten valokuvien avulla. Juha on omin silmin nähnyt sekä vedenalaisen elämän kauneuden, mutta toisaalta myös sen, miten meret ovat kaikkialla maailmassa kärsineet ihmisen toiminnasta ja piittaamattomuudesta. Meren lumo –brunssilla kuulemme John Nurmisen Säätiön asiantuntijoilta, millaisia muutoksia Itämeren rehevöityminen voi aiheuttaa Itämeren vedenalaisessa maisemassa.

Lauantai 23.11. klo 12:00-14:00
Merenkulku ennen ja nyt

Suomenlahti saarineen ja rannikkokaupunkeineen on ollut kautta aikain tärkeä kaupan valtatie, jonka vaikutuspiirissä erilaiset kulttuurit ovat sopuisasti kohdanneet toisensa. Merta pitkin liikkuivat kauppiaiden ohella salakuljettajat, jotka kiisivät veneillään lastinaan useimmiten viinaksia. Tule kuuntelemaan kirjailija Johanna Pakolan tarinoita Suomenlahdella käydystä salakuljetuksesta sekä seprakaupasta. Pakolan esityksen lisäksi pääsemme kuulemaan Alpo Tuurnalan kertomana pietarsaarelaisen Vanadis-fregatin purjehduksista maailman merillä. Lisäksi pohdimme, miltä merenkulun tulevaisuus näyttää ja tarvitaanko suomalaisia merimiehiä jatkossa? Entä miten merenkulun aiheuttamia uhkia voidaan torjua Itämerellä?